Úsporná Scania Super 560 R

Úsporná Scania Super 560 R V dobe prechodu na alternatívne palivá sú pre komerčnú dopravu dieselové nákladné vozidlá stále kľúčové. Výrobcovia robia maximum, aby znížili ich dopady na životné prostredie a zároveň pomohli dopravcom šetriť náklady.  Príklad

V dobe prechodu na alternatívne palivá sú pre komerčnú dopravu dieselové nákladné vozidlá stále kľúčové. Výrobcovia robia maximum, aby znížili ich dopady na životné prostredie a zároveň pomohli dopravcom šetriť náklady.

Príkladom toho je aj pohonné ústrojenstvo Scania Super, ktoré testovala redakcia Cargo magazínu. Nová generácia dieselových motorov od Scanie, predstavená v novembri 2021, zahŕňa štyri rôzne výkonové verzie: 420 k, 460 k, 500 k a najsilnejšiu verziu s 560 k. Posledná verzia je výkonovo porovnateľná s motorom V8 s 530 k a disponuje rovnakou prevodovkou Scania Opticruise G33CM. Slabšie motory sú ideálne na bežné transporty, no 560-ka exceluje na kopcovitých trasách alebo v náročných aplikáciách, ako napríklad v lesníctve.

Prečo názov Super?

Označenie "Super" nesie pohonné ústrojenstvo tejto verzie. Technologicky sa za týmto názvom skrýva nový 13-litrový motor, prevodovka a zadná náprava R756. Scania s týmto pohonným ústrojenstvom sľubuje až 8% úsporu paliva v porovnaní so starším systémom. V praxi sa ukazuje, že mnohí zákazníci dosahujú ešte vyššie úspory.

Na cestách

Scania Super dokáže v diaľkovej doprave väčšinu času jazdiť na 12. priamy prevodový stupeň, čo zaručuje najnižšiu spotrebu paliva vďaka vysokej účinnosti a nízkym stratám trením. Testované vozidlo bolo vybavené kompresnou brzdou CRB a retardérom Scania 4700D, ktoré spolupracovali skvele aj pri plnom zaťažení (39 ton). Trasa zo Senca cez Trnavu do Jablonice a späť poskytla mierne prevýšenia, na ktorých sa tieto systémy v redakčnom teste mohli osvedčiť.

Motor Super je vybavený dvojicou vačkových hriadeľov v hlave valcov (DOHC), štyrmi ventilmi na valec a systémom SCR. Toto riešenie umožňuje presné ovládanie ventilov a podporuje systém Scania Twin-SCR, ktorý zvyšuje účinnosť spracovania výfukových plynov. Výfukový systém je koncentrovaný v jednej skrini, čo zvyšuje flexibilitu umiestnenia.

Praktické výhody

V praxi sa ukazuje, že Scania Super 560 R dokáže efektívne znížiť spotrebu paliva aj v náročných podmienkach. Na testovacej trase zo Senca cez Trnavu do Jablonice a späť porovnávali redaktori Cargo magazínu svoju jazdu s jazdou so školiteľom Scanie. Školiteľ dosiahol priemernú spotrebu 25,24 l/100 km, kým redakcia mala spotrebu 27,66 l/100 km. Výsledky ukázali, že skúsení vodiči dokážu významne znížiť spotrebu paliva.

Scania predstavila aj nové palivové nádrže s objemom od 165 do 700 litrov a systém optimalizácie paliva, ktorý zabezpečuje lepšie využitie natankovaného paliva bez potreby udržiavania rezervy. Tento systém prispieva k efektívnejšiemu využívaniu paliva a znižuje riziko nasatia vzduchu.

Komfort v kabíne

V interiéri vozidla nenastali prevratné zmeny, no Scania ponúka široké možnosti výbavy, vrátane kožených sedadiel s odvetrávaním a vysokokvalitného odhlučnenia. Nový digitálny kokpit, bol predstavený v roku 2024, prinesie ďalšie vylepšenia pre vodičov. Prvé vozidlá s týmto kokpitom už máme aj na Slovensku.

Scania Super 560 R dokazuje, že aj dieselové motory môžu byť mimoriadne efektívne a úsporné. V kombinácii s pokročilými technológiami a optimalizáciou paliva predstavuje ideálne riešenie pre náročné podmienky a dlhé trasy. Prechod na ekologické a ekonomicky výhodné vozidlá je s týmto modelom ešte jednoduchší.

Ako na financovanie nákladných vozidiel?

Zabezpečiť lízing jazdených nákladných vozidiel alebo inú formu financovania jazdených nákladných vozidiel býva pre malé firmy často zložité. Úvery pre živnostníkov a financovanie vozidiel predstavujú finančne aj administratívne náročné procesy. ESKA Finance preto prišla na trh s možnosťou financovania vozidiel, ktorá zohľadňuje realitu a výzvy živnostníkov a malých firiem v doprave. Konkrétne možnosti ESKA Finance vytvára po expresne, hneď po prvom kontakte a zadaní parametrov od zákazníka 

Ďalšie novinky

Grosse commande de camions électriques par Volvo Trucks

Volvo Trucks dodá 300 elektrických kamiónov pre DSV, čím podporí ekologickú logistiku a rozšíri flotilu zelených vozidiel v Európe.

Tatra predstavila novú generáciu Phoenixu

Tatra Trucks predstavila novú generáciu modelu Tatra Phoenix, určenú pre civilný trh aj záchranné zložky. Nový Phoenix sa vyznačuje osvedčeným podvozkom a modernou kabínou od DAF. ESKA Finance...

Škodovka odštartovala výpredaj

Škoda Auto Slovensko spustila najvýhodnejšiu akčnú ponuku v histórii: zľavy až do 4 250 € na vybrané modely, plus bonusy na príslušenstvo. Ponuka platí aj pre vozidlá na sklade do konca septembra....

None
ĽAHKÉ ÚŽITKOVÉ VOZIDLO
Na trh prichádza nový Renault Master

Na trh prichádza nový Renault Master

Renault Master sa po 14 rokoch vracia s novou štvrtou generáciou, ktorá sa vyznačuje moderným vzhľadom, pokročilou technológiou a optimalizovanou aerodynamikou. S viac ako 3 miliónmi predaných...

Prihlásiť sa k odberu noviniek
Posielame len užitočné informácie o témach, ktoré vás zaujímajú.